Ciekawe ubarwienie ptaków

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości gatunkiem ptaka, który jest w obecnej chwili chyba najpopularniejszym gatunkiem żyjącym na terenie Polski. Jest on mylony w wielu przypadkach w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, wydatniejszy pierś oraz mniejsza głowa to te zasadnicze cechy, które umożliwiają rozróżnianie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który stanowi przedstawiciela szerokiej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi mieszkających aktualnie na terenie naszego kraju, to właśnie gołąb grzywacz może poszczycić się największymi rozmiarami. Mimo, iż naturalnym środowiskiem życia tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste oraz mieszane, współcześnie coraz częściej dostrzec można go także w krajobrazie rolniczym czy też najzwyczajniej w świecie w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi elementami na szyi.

Ptaki ubarwienie

Szyję gołębia grzywacza przedzielają dodatkowo dwie charakterystyczne białe plamy, od których to osobnik ten posiada taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które zdobione są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Następną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica nie jest symetryczna. Nie da się nie wspomnieć także o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, natomiast koniec robi się intensywnie czarny.

U gołębia grzywacza występuje tak zwany dymorfizm płciowy, bowiem samca i samicę różni odmienna morfologia. Upierzenie samicy ma mniej intensywne ubarwienie , a także słabszą poświatę , która pokrywa szyję oraz pierś. Ponadto warto powiedzieć, że młode gatunki gołębia grzywacza nie posiadają  na szyi charakterystycznym białych plam, a także metalicznie zielonej powłoki na skrzydłach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *